Peptydy stają się coraz ważniejszymi jednostkami biologicznymi.

Peptydy wpływające na aktywność komórek naszego organizmu – znane jako biopeptydy – są istotnym tematem licznych badań w proteomice. Wpływają na metabolizm lub sposób trawienia pokarmu przez nasz organizm, natomiast inne mają właściwości, które są przydatne w kosmetykach. Ich udział w sferze medycyny oraz żywności, cały czas wzrasta i będzie szedł w górę, kiedy badacze będą poszerzać swoje odkrycia, w jaki sposób najlepiej je badać, izolować oraz wytwarzać, a potem sprzedawać w sklepie z peptydami.

 

Mimo swych nieznacznych wymiarów – a przeważnie z ich powodu – peptydy stają się coraz to ważniejszymi biologicznymi jednostkami , które są zdolne do leczenia wielu chorób, zmniejszania stanu zapalnego, zabijania drobnoustrojów, zwiększania wartości odżywczych produktów spożywczych oraz odwracania procesów starzenia. Dzięki braku zorganizowanej struktury oraz swoim małym rozmiarom, peptydy posiadają tendencję do przenikania przez takie przestrzenie, w jakich nie zdołają się zmieścić większe białka – potrafią przenikać przez ludzką skórę, przez ściany jelit, a niekiedy mogą przenikać nawet przez otaczające komórki błony. Potrafią prędko dostać się do krwiobiegu, żeby trafić do punktu, w którym są potrzebne.

 

Poza tym peptydy o krótkich łańcuchach mogą być prostsze a także tańsze w produkcji w porównaniu ze skomplikowanymi, większymi białkami. Dla inżynierów żywności, producentów kosmetyków, leków to jedna z najatrakcyjniejszych cech, jaka będzie z pewnością mieć majątkowe odzwierciedlenie w działaniu korporacji z napisem „peptydy sklep”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *