W sytuacji pszenicy super spisują się te pszenice z rodziny oleistych i strączkowych.

Pszenica jest jednym z najbardziej znanych zbóż i tylko w Europie uprawa tego gatunku wynosi aż czterdzieści siedem procent. Potrzebuje wysokiej jakości gleby. Nie mniejsze posiada także wybór odpowiedniego przedplonu, czyli rośliny, która wyrasta na polu przed posadzeniem na nim tzw rośliny następczej. W przypadku pszenicy świetnie sprawdzają się te pszenice z rodziny oleistych i strączkowych. Siewny materiał należy wcześniej dobrze przygotować, między innymi ochronić przed możliwą łamliwością źdźbła później.

W jaki sposób siać nasiona? Pierwsza zasada opowiada, by plony nie zostały w przyszłości zbyt gęsto rozmieszczone. Nasiona pszenicy będące w ziemi za siebie muszą walczyć o dostateczną ilość wody oraz inne składniki odżywcze (co jest uniemożliwione np. w w czasie suszy). Ponadto zbyt ciasne rozłożenie wyrobu siewnego sprzyja pojawianiu się chorób oraz ogranicza równomierne dojście światła do łanu. Jeśli termin wysiewu z jakichś powodów się nieco opóźnił, liczbę nasion trzeba troszeczkę zwiększyć (około 10-20% więcej niż wykazuje standard wysiewu w zaplanowanym terminie). Siew pszenicy zazwyczaj powinien odbywać się na głębokości od 2 do czterech cm. Odległość pomiędzy rzędami musi zaś mieć 8-15 cm.

Pszenica jest bez wątpienia rośliną bardzo wymagającą i mimo to uprawa tego gatunki nie zalicza się do najtrudniejszych, to w ostatnim czasie ma na nią wpływ sporo aspektów, a przede wszystkim: szybkie i gwałtowne zmiany warunków atmosferycznych a także duże amplitudy temperatur, których kilkanaście lat temu nie doświadczaliśmy w aż tak wielkim stopniu

Więcej na: orka siewna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *